Veiksel-jääkausi 116 000-11 500 vuotta sitten
Sää on vaihdellut rajusti hyvin pitkään. Kylmä viima pyyhkii jälleen valuvan mannerjään pinnan yli. Jää ei kuitenkaan ole yksin liikkeellä: Sen sisällä elää leviä ja pieneliöitä, pinnalla juoksentelee hyönteisiä. Isommat eliöt ovat muuttaneet muualle.

Jääkausien aika on vallinnut 2,5 miljoonaa vuotta, ja ajanjakson viimeisin kylmä kausi kestänyt yli 100 000 vuotta. Jälleen mannerjään reuna alkaa vetäytyä. Vesi peittää kuitenkin Uudenmaan alueen vielä pitkään. Lopulta merestä nousee karu ja kylmä maa. Aikojen kuluessa sen jokivarsia ja rannikkoa asuttivat monenlaiset valtiaat pienestä myyrästä mahtavaan kreiviin. He kohtaavat todellisuuden koko kirjon – toiset katoavat, toiset jäävät.
Itämeri muodostui




Nykyisenkaltaisena Itämeri on ollut noin 2 000 vuotta.
Jään muokkaamaa
Toistuvat jääkaudet muokkasivat maan pintaa ja hioivat pois kymmeniä metrejä multaa ja kiviainesta. Sulavan jään alta paljastui karua ja vanhaa kallioperää tai vedenpintaa 25–30 metriä vuosittain. Maakerrosten ja kolme kilometriä paksun mannerjään häviäminen kevensi maata. Päästäkseen takaisin tasapainoon maa alkoi kohota. Maankohoaminen jatkuu edelleen.










7 000-6 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua
Kevätaurinko hellii vaeltajia läpi lehdettömien oksien. Jotain ihanaa on alkamassa. Sen tuntee myös pitkän ja kylmän talven kokenut myyrä. Tuoksuva multa kätkee sisäänsä monta uutta siementä. Täytyy vain muistaa varoa teräviä kynsiä ja kulmahampaita – niitäkin on varmaan tulossa. Paisuvista nupuista putoilevat vesipisarat sulattavat viimeisetkin lumet.
Itäisen Uudenmaan korkeimpien kohtien noustessa saariksi Litorinamereen n. 7000 eaa ilmasto on lämmin ja melko kuiva. Kasvien ja eläinten muutto uusille asuinseuduille tapahtuu vähitellen ja monen eri vaiheen kautta. Toisilleen aiemmin vieraat lajit löytävät paikan, joka vastaa moneen tarpeeseen.







Muutto pohjoiseen ei ollut ainoa liike; vuodenaikojen mukaan muuttavat lajit olivat hyvin varhain oppineet nauttimaan jokaisen vuodenajan parhaista antimista. Valoisten kesien runsaat ruoka-apajat houkuttelevat monia lintulajeja pohjoiseen pesimään kun taas talvea vietetään leudommassa maisemassa.
Mesoliittinen kivikausi 8 600-5 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua
Sukset liukuvat pehmeästi kimaltavalla hangella. Hirven jäljet johtavat kohti koivikkoa. Eläin erottuu tummana nietosten valkeudesta. Se on viime kevään vasoja, ei suuri, mutta sen lihoilla pitäisi pärjätä vielä monta kuuta. Hetkeksi kaikki liike pysähtyy. Keihäänvarsi on lämmin ja sileä, kivinen terä suunnattu kohti saalista. Nyt punnitaan vakaus ja tarkkuus, elämä ja kuolema.
Eläinten ja kasvien perässä seuraa myös ihminen. Luonto sanelee ehdot; on vaellettava vuodenaikojen ja riistan reittien mukaan. Suurin osa ajasta kuluu ravinnon hankkimiseen. Metsästyksessä koira on korvaamaton apu.
Tarvikkeita tarpeen mukaan
Kivikauden ihminen tunsi hyvin ympäristönsä ja osasi käyttää sen antimia monin kekseliäin tavoin. Saaliseläimet käytettiin tarkkaan hyödyksi jänteitä ja luita myöten. Luonnon-materiaaleista valmistetut vaatteet ja käyttöesineet olivat tarkoituksenmukaisia ja toimivia.
Vuosituhansien kuluessa suurin osa eloperäisestä aineesta on ehtinyt kadota happamassa maaperässä. Jäljelle jäävät useimmiten vain monipuolisen esineistön kiviset osat, mistä kokonainen aikakausi onkin saanut nimensä.





Neoliittinen kivikausi 5 000-1 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua
Aurinko paistaa rantahiekalle, lapset kisailevat veden tuntumassa. Saviastia muotoutuu näppärissä käsissä. Pian se on koristelua vaille valmis ja sen voi polttaa kovaksi ja kestäväksi. Rantaan lipuu kaksi kevyttä venettä, ja väki juoksee odotettuja matkalaisia vastaan. Onkohan heillä mukanaan tuomisia kaukaa merten takaa?
Kivikauden keskivaiheilla vallitsee ainutlaatuisen lempeä ilmasto. Kylmyyttä huonosti sietävät kasvit kasvavat pohjoisempana kuin koskaan. Etelään antavat hiekkarannat ovat suosittuja asuin- ja leiripaikkoja. Savesta on opittu valmistamaan keramiikkaa. Ihmiset liikkuvat laajalti niin kesällä kuin talvella, ja tavara vaihtaa omistajaa matkojenkin päähän.
Asumukset sijaitsivat kivikaudella usein suojaisissa poukamissa tai saarissa. Itäisen Uudenmaan vanhimmilla asuinpaikoilla Henttalassa ja Munkkalan Bölessä asutaan vielä tänäkin päivänä.
Vesipähkinä viihtyi lämpimissä, matalissa vesistöissä. Proteiinipitoisia pähkinöitä kerättiin runsaasti talven varalle. Niitä syötiin raakoina, kypsennettyinä tai jauhona. Ilmaston viilennyttyä vesipähkinä vetäytyi etelään Baltian tienoille.





Kivikauden aarteita
Kaupan tai muiden yhteyksien avulla onnistuttiin joskus hankkimaan harvinaisuuksia pitkien taipaleiden takaa, vaikka muuten käytettiinkin enimmäkseen lähiluonnon raaka-aineita. Vastineeksi voitiin antaa turkiksia tai laadukkaita työkaluja.



Maan poveen
Kivikauden ihmisen elämään kuului luonnollisena osana sen päättyminen. Käsitykset kuolemasta ja vainajista olivat todennäköisesti tärkeä osa maailmankuvaa. Hautausten sijainti asuinpaikkojen lähellä lienee osoitus siitä, että vainajia tuskin pelättiin. Tarkat rituaalit ja uskomukset jäävät kirjoitetun tiedon puutteessa hämäriksi.
Vainajat saivat usein mukaansa tuonpuoleiseen myös erilaisia esineitä, kuten astioita ja muita tarvekaluja. Joukossa on saattanut olla myös paljon sellaista, joka ei ole säilynyt meidän päiviimme. Varhaisemmalla kivikaudella hautoihin oli ripoteltu punamultaa, jonka värin on tulkittu viittaavan vereen ja elämään.




Pronssikausi 1 500-500 vuotta ennen ajanlaskun alkua
Viileä syystuuli puhaltaa mereltä. Rantaniityllä rouskuttaa jokunen vuohi. Vielä riittää apetta, varastoonkin asti, mutta keväällä voi olla tilanne toinen. Talon kulmasta näkyy seinäpunos irronneen. Se on korjattava ennen lumia, ettei pääse pakkanen sisään. Kunpa ansapolku antaisi hyvät antimet. Vaan paljon pitäisi tulla turkiksia, jotta saataisiin niin hieno pronssikirves kuin silloin kerran kauppamiesten johtajalla nähtiin.
Karjanhoito ja pienimuotoinen viljely ovat tulleet tutuiksi jo kivikauden puolella. Metsää kasketaan ja hedelmälliseen tuhkaan kylvetään siemenet. Kotieläinten ja peltotilkkujen myötä väen on asetuttava aloilleen, vaikka pyynti edelleen säilyykin tärkeimpänä elinkeinona. Ensimmäiset pronssiesineet saavuttavat Pohjolan. Uusi metalli on kuitenkin tuontitavaraa ja siten vain varakkaimpien ulottuvilla.
Asumusten seinät rakennettiin punomalla oksia paalujen ympärille ja tiivistämällä rakenne saven, olkien ja lannan sekoituksella. (Kuvassa pronssikautisen seinän ennallistus)
Vasken välke
Pronssia syntyy sulattamalla kuparia ja tinaa tai muuta seosmetallia. Pronssiesineet valmistetaan muotissa valamalla.




Hiidenkiuas ja hautapaikka
Pronssikaudella vainajan tuhkat voitiin haudata komean kiviröykkiön alle, korkealle kalliolle. Läntinen tapa liittyi todennäköisesti vain merkkihenkilöiden kuolemaan. Myöhemmin kivirakennelmien alkuperäinen tarkoitus hämärtyi, ja väki alkoi kutsua niitä hiidenkiukaiksi tai jätinkirkoiksi.
Piippolan vaarilla oli talo
Koira oli ollut ihmiselle iloksi ja hyödyksi jo pitkään. Muidenkin eläinten hankinta on alkanut kiinnostaa, kunhan ne ovat lempeitä, terveitä ja hyviä emoja.
Myöhäiskivikaudella tuotiin maahan sikoja, lampaita ja nautoja. (rekonstruktioita nuorista alkukantaisista eläinroduista)
LAMMAS
Vielä pronssikauden alussa lampailla oli luonnostaan keväällä karvanlähtöaika. Nämä karkeavillaiset sarvipäät olivat ruskeita (kuten mufloni). Ensimmäisen vuosituhannen vaihteen tienoilla Suomessa otettiin käyttöön keritsimet; luontainen karvanlähtö oli loppunut ja lampaita oli kerittävä. Harmaiden ja valkoisten lampaiden jalostus alkoi. Kuningas Kustaa Vaasan käskystä tuotiin 1500-luvulla ulkomailta pehmeäkarvaisia lampaita. Kalliit ulkomaiset kankaat haluttiin korvata kotimaisilla tuotteilla. Maatiaislampaat kävivät sen myötä harvinaisemmiksi.
SIKA
Pohjolan ensimmäisiä kesysikoja kutsutaan metsäsioiksi. 1700-luvulle asti rotu oli sikolätin yleisin. Niillä oli karkea harja, pitkä kärsä, pienet korvat, korkeat jalat ja hyvin vaihteleva väritys. Kesysika on jalostettu villisiasta.
NAUTA
Nautoja käytettiin ensisijaisesti vetojuhtina. Maidontuotanto korostui vasta paljon myöhemmin. Jalostuksen seurauksena eläinten koko muuttui alkuhärän kahden metrin säkäkorkeudesta keskiaikaisen lehmän 1,1 metriin.
Rautakausi 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua – 1 150 vuotta jälkeen ajanlaskun alkua
Vasara iskee punahehkuiseen terään kerta toisensa jälkeen. Ahjo hohkaa kuumuutta pajan pimeyteen, seppä pyyhkii hikeä otsaltaan. Kunpa joskus saisi takoa komean miekan jollekulle suurelle päällikölle! Mutta tavallinen väki tarvitsee ennemmin veitsiä ja kirveenteriä. On joku joskus näiltäkin rannoilta kaukomaille lähtenyt, harvempi palannut. Ja liekö tarinoista puoletkaan totta…?
Raudanvalmistustaito leviää Pohjolaan, eikä kallis tuontipronssi ole enää ainoa saatavilla oleva metalli. Raudan työstöön ja käsittelyyn erikoistuvat sepät. Yhteisöjen koko kasvaa, ja syntyy heimoja, joista monia johtavat päälliköt. Kauppiaat ja matkamiehet tuovat etelän valtakunnista ylellisyystavaroita ja tarinoita ihmeellisistä rikkauksista.
Ilmasto oli muuttunut yhä koleammaksi. Järvet alkoivat kasvaa umpeen ja soistuminen voimistui. Lehtipuut väistyivät havupuiden tieltä.






Keskiaika 1150-1570
Esivallan etuvartiot
Rautakauden ja keskiajan taitteessa rannikkoa havittelivat omakseen sekä Ruotsin kruunu että itäisen Novgorodin valtiaat. Rauhattomina aikoina seudun linnavuoret saattoivat toimia vartio- tai pakopaikkoina.
Itäisen Uudenmaan linnavuoret Porvoon Linnamäki, Pernajan Husholmen sekä Sipoon Sibbesborg lienee varustettu varsinaisiksi linnoituksiksi Ruotsin kuninkaan käskystä 1300-luvun jälkipuoliskolla. Niiden tärkein tehtävä oli osoittaa kuninkaan mahtia ja toimia verojen keruu- ja säilytyspaikkana.
Linnoitusten käyttöaika jäi lyhyeksi. Vuonna 1398, Ruotsin ja Tanskan muodostaman Kalmarin unionin myötä, Kuningatar Margareeta antoi mahtikäskyn hylätä ja purkaa puurakenteiset linnoitukset tarpeettomina.



Myöhäiskeskiaika 1400-1599
Kärry huojuu kivien painosta, kuormaa odotetaan jo nostettavaksi ylös muurareille. Puhuvat, että holvit valmistuisivat ennen lumia. Komeahan uudesta kirkosta tulee, mutta kymmenykset tuntuvat rahvaan varastoissa, kun omansa ottavat myös vouti ja kaupungin herrat. Vaan maan päällä on osansa kullakin ja sen mukaan on elettävä, jos mielii kuoltuaan Herran huomaan.
Ruotsin vallan myötä saapuva uudisasutus kohtaa suomenkielisen väestön 1200-luvun kuluessa. Porvoon kylä saa kaupunkioikeudet noin vuonna 1380, onhan sillä hyvät yhteydet sekä Hämeen turkismaille että lahdentakaiseen Rääveliin eli Tallinnaan. Kukoistus jatkuu vuoteen 1550, jolloin kuningas Kustaa Vaasa määrää porvoolaiset muuttamaan vastaperustettuun Helsinkiin. Tuhoisilla tulipaloilla on niin ikään ikävät vaikutuksensa kaupungin elämään.

Mats Simoninpoika evästauolla
Kauppiaanrenki Matsin eväät ovat tavallisen kansanmiehen keväinen paastonajan ateria. Kotitekoinen ruisleipä on melko kovaa ja edellisen sadon omena hieman nahistunut. Kala on sentään tuoretta ja savustettu meheväksi. Leilissä on palan painikkeeksi vedellä jatkettua piimää.
Matsin vaatteiden kankaat on valmistettu villasta ja pellavasta ja värjätty luonnonkasveilla. Työn on tehnyt Matsin nuori emäntä omin käsin. Nahkakengät Mats on saanut palkaksi isännältään. Näppärä nahkavyö on tehty suutarin ylijäämäpalasta.

Oluen mausteena käytettyä humalaa oli lain mukaan jokaisen viljeltävä. Suolaan säilötty ruoka vaati runsaasti nestettä eikä vesi useinkaan ollut tarpeeksi puhdasta juotavaksi. Laimeaa olutta saatettiin juoda jopa viisi litraa päivässä.
Kaikkivaltiaan huomassa
Kristinusko saapui Euroopan pohjoisiin kolkkiin kauppiaiden ja kirkonmiesten mukana. Aluksi oppi ja esineet olivat uskomuksia ja onnenkaluja muiden joukossa. Keskiajalle tultaessa läntinen katolinen kristinusko vakiintui ainoaksi viralliseksi opiksi.
Käytännössä ”pakanoiden” käännyttäminen ei sujunut helposti. Vanhat tutut jumalat ja luonnonhenget elivät rinnakkain Valkean Kristuksen kanssa. Sama väki saattoi pyytää Ahdilta metsäonnea ja Neitsyt Marialta apua synnytykseen.
Kirkko hallitsi monella tavalla koko yhteiskuntaa. Se oli suurimpia maanomistajia, luostarit olivat oppineisuuden keskuksia ja piispat liki kuninkaiden veroisia arvohenkilöitä.

Käsityöläiset




Mikael Agricola – Pernajasta maailmalle
Mikael Olavinpoika syntyi noin vuonna 1510 Pernajan pitäjän Torsbyn kylässä. Jo poikasena hänet lähetettiin Viipuriin opiskelemaan papiksi. Mikael menestyi opinnoissaan ja kirjautui 26-vuotiaana saksalaiseen Wittenbergin yliopistoon. Opiskeluaikanaan Mikael otti käyttöön latinankielisen sukunimen Agricola, ”Maanviljelijä”.
Wittenbergissä Mikael oli omaksunut luterilaisen kristinopin ja ryhtyi sen periaatteiden mukaisesti kääntämään kirkollisia tekstejä suomeksi toimiessaan Turun katedraalikoulun rehtorina. Suomen kielellä ei vielä ollut kirjallista muotoa, joten ensin julkaistiinkin Abc-kiria 1543 ja Uuden testamentin käännös viisi vuotta myöhemmin.
Agricolan ura huipentui, kun kuningas Kustaa Vaasa nimitti hänet Turun piispaksi vuonna 1554. Mikael Agricola kuoli alle 50-vuotiaana palatessaan rauhanneuvottelumatkalta Venäjältä.
1600-luku
Ikkunan takana on vielä pimeää, kun kartanon palvelustyttö pujahtaa peitteen alta. Pikainen pesu kynttilänvalossa, sitten kolttu ja esiliina ylle. Alakerrasta kuuluvat jo keittiön äänet. Haukotus karkaa väkisinkin, kun tyttö herättelee kipinää herrasväen tulisijaan. Emännän vaatteet ovat valmiina, tuli roihuaa, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Vuodeverhojen takaa kuuluu jo liikehdintää. Toivottavasti rouva on nukkunut hyvin.
Ruotsin valtakunta laajenee 1600-luvulla suurvallaksi Itämeren ympäristössä. Hintana ovat vuosikausia kestävät sodat. Luterilainen usko on vakiintunut, ja puhdasoppisuuden ajan tiukat säädökset hallitsevat säätyjen arkea ja juhlaa. Ilmasto on viileä ja kostea. Kauppa käy, ja itäiselle Uudellemaalle nousee kartanoita ja ruukkeja.





1700-luvun alku
Aurinko alkaa painua mailleen. Tulisi jo se vuoronvaihto, jalathan pian puutuvat… Mutta ei tästä voi noin vain livahtaa, varastossa ovat kaikki ne muonavarat, jotka hyviltä porvoolaisilta saatiin. Vaikka eihän niillä paljoa ollut, vielä vähemmän olisivat halunneet antaa. Hyvä, ettei mennyt käsirysyksi. Vaan onhan kruunun sotilaiden saatava syödäkseen, jos kaupunkia on kerran tarkoitus puolustaa. Ettei käy niin kuin silloin viimeksi, kun venäläinen poltti koko paikan.
Nälkävuodet koettelevat Suomea 1600-luvun lopulla. Leivän loppuessa maaseudun väen on jätettävä kotinsa ja vaellettava kaupunkeihin. Kulkutaudit seuraavat perässä. Pian epävakaa tilanne Ruotsin ja Venäjän välillä puhkeaa täydeksi sodaksi. Ruotsin suurvalta-ajan päättävä Suuri Pohjan sota ja siitä seurannut venäläismiehitys isoviha ovat levotonta ja vaarallista aikaa kautta maan.
Varuskuntakaupunki
Sotilaat olivat yleinen näky Porvoossa 1700-luvun alun levottomina vuosina. Kaupungissa majailivat vuoroin ruotsalaiset karoliinit, vuoroin venäläiset joukot. Sotilaiden huolto oli kaupunkilaisille raskas taakka. Sotaväkeen ei kuitenkaan suhtauduttu pelkästään nyreästi, toihan se mukanaan myös uutta väkeä ja elämää pieniin piireihin.




Vuosisatojen varrella jokilaaksojen valtiaat ovat milloin oppineet ja oivaltaneet, milloin muuttuneet ja mukautuneet. Toiveet ja todellisuus ovat joskus kohdanneet, toisinaan taas eivät. Menneiden valtiaiden perintö on läsnä niin nykyisinä kuin tulevinakin aikoina.
Alkuperäisen näyttelyn tukijat: Aktia Säätiö, Svenska Kulturfonden
Esinelainat: Museovirasto
Erityinen kiitos: Ilana Rimón, Tvärminnen eläintieteellinen asema, Suomen kansallismuseon konservointilaitos, Borgå Gymnasium, Pyhtään seurakunta, Olli Hakkarainen, Andreas ja Riina Koivisto
Värillinen kuvitus: Tom Björklund